Kaj sploh so kontaktne leče?

 

Kontaktne leče so optični pripomoček za korekcijo vida, ki ga vstavimo neposredno v oko. Ker se človeške oči med seboj razlikujejo, je pomembno, da izberemo kontaktne leče, ki našim očem kar najbolj ustrezajo. Pomembna ni samo pravilna dioptrija, temveč tudi bazna krivina in premer. Pred naročilom leč opravite pregled pri specialistu okulistu ali optometristu, ki vam bo izbral najustreznejšo lečo za vaše oko.

 

Bazna krivina

 

Bazna krivina je mera, ki določa ukrivljenost leče. Z izbiro prave bazne krivine očesu zagotovimo, da se leča čim bolj prilagaja ukrivljenosti očesa vsakega posameznika. Bazne krivine se med ljudmi lahko močno razlikujejo. Mnogo zapletov, ki so povezani z neprijetnostmi ob nošenju leč, je povzročenih zaradi neustrezne bazne krivine.

 

Premer kontaktne leče

 

Oči se od človeka do človeka razlikujejo tudi po velikosti očesnega zrkla in posledično same roženice. Kontaktna leča v očesu se mora čim bolje prilegati očesu, ne sme biti premajhna ali prevelika. Premer kontaktne leče je pomembno merilo, s katerim prilagodimo velikost leče pri vsakem posamezniku glede na velikost njegove roženice.

Izbira ustreznih kontaktnih leč

 

V osnovi poznamo tri vrste kontaktnih leč. Mehke, poltrde in trde. Pri večini uporabanikov gre za refrakcijske motnje oziroma stanja, ki jih zelo dobro korigiramo z uporabo mehkih kontaktnih leč. Nekatera stanja pa zahtevajo terapijo s poltrdimi oziroma trdimi kontaktnimi lečami, ki pa so nekoliko manj udobne za nošnjo. Ne glede na tip leče, pa je najbolj pomembno, da je leča dovolj prepustna za kisik. Boljša kot je prepustnost, boljša je tudi oskrba roženice s kisikom in manj je stranskih učinkov. Pri uporabi in vzdrževanju kontaktnih leč se morate držati glavnih navodil, ki so lečam priložena, oziroma vam jih je posredoval vaš očesni zdravnik, optometrist ali optik.

 

Katera tekočina za leče je najboljša?

 

Ker je leča v kontaktu z zunanjim zrakom in s snovmi, ki sestavljajo solze, jo je potrebno dnevno čistiti. O izbiri prave tekočine se posvetujte ob predpisu leč, pred uporabo pa pozorno preberite navodila. Nekatere tekočine vsebujejo peroksid za intenzivno čiščenje in jih je zato potrebno uporabljati v kombinaciji s posebnimi posodicami za leče. Te omogočajo, da se peroksid v določenem času razgradi.

 

Ali nas leče ščitijo pred UV žarki?

 

Nekatere leče že vsebujejo filtre, ki ščitijo pred UV svetlobo, vendar leče ne prekrijejo celotnega očesa, zato je pomembno, da na močnem soncu nosimo primerna sončna očala. Ta nas lahko ščitijo tudi pred vetrom in mrazom, na katerega so uporabniki leč še posebej občutljivi.

 

Prednosti leč pred očali

 

Leče ležijo neposredno na očesni površini in v večini primerov omogočajo boljšo korekcijo in širše vidno polje. Potrebno pa je vedeti, da so leče v očesu še vedno tujek, zato je priporočljivo, da se jih uporablja v kombinaciji z očali.

 

Higiena pri uporabi kontaktnih leč

 

Pred vstavljanjem ali odstranjevanjem leč si morate vedno temeljito umiti roke, da na leče in oči ne prenesete nevarnih mikrobov. Za čiščenje uporabljajte le sveže raztopine, ki jim še ni potekel rok trajanja. Raztopine, v kateri ste že hranili leče nikoli ne uporabljajte dvakrat. Leč nikoli ne hranite v fiziološki raztopini, le ta jih ne ščiti pred onesnaženjem. Ker se v posodici za leče nabirajo bakterije, jo po vsaki uporabi izpraznite, splaknite s svežo raztopino in pustite, da se na zraku posuši. Čeprav nekateri proizvajalci kontaktnih leč trdijo, da so varne in primerne za naprekinjeno nošenje, je dobro, da leče ponoči odstranite iz oči. Tako se bistveno zmanjša verjetnost, da pride do vnetja roženice. Izogibajte se kopanju in potapljanju s kontaktnimi lečami. Če kljub pazljivosti in primerni higieni opazite pordelost oči, vnetje ali zamegljen vid, leče odstranite in se obrnite na optika ali očesnega zdravnika, ki bo ugotovil vzrok vaših težav in jih poskušal odpraviti.